Komentowana Degustacja w Winnicy Zadora

199.00 PLN

 Termin: sezonowo od 01 maja do 31 października

 Dni: piątki / soboty / niedziele

 Miejsce: Winnica Zadora

 Godzina: 17.00-20.00

 Liczba osób: 6-12

 Prowadzenie: sommelier

 Wina: komentowana degustacja 4 win

 Jedzenie: do każdego wina sparowane przez sommeliera potrawy na bazie lokalnych produktów

 

Dodatkowe atrakcje: komentowane zwiedzanie winnicy z winiarzem oraz degustacja winogron deserowych prosto z krzaczków
Extra: możliwość promocyjnego zakupu wina w winnicy

*Możemy odebrać Ciebie i odwieźć z powrotem do Krakowa, Rzeszowa lub Nowego Sącza. Do ceny doliczony jest wtedy transport: 200 zł niezależnie od liczby osób.
*Transport z/do Tarnowa dodatkowe 20 zł osoba.

 

Potrzebujesz pomocy?
Napisz do nas lub zadzwoń +48 605 056 474
Nie możemy zawsze odebrać telefonu, więc najlepszym rozwiązaniem będzie jak wyślesz do nas email.

Zapraszamy na degustację w wyjątkowej winnicy i w wyjątkowym otoczeniu.

Będziemy Ciebie gościć w altanie znajdującej się na winnicy, pośród winorośli, porośniętej dzikim winem i z nieprawdopodobnymi widokami na okoliczne wzgórza.

Skosztujesz czterech win, o jakości których świadczą liczne medale, unikatowe siedlisko – w tym obecność w glebie kamienia opatowieckiego oraz wielki talent enolożki i właścicielki winnicy p. Zofii Michałowskiej.


Do pierwszego wina – biały, wytrawny Solis (odmianowy Solaris) – będziesz miał deskę lokalnych serów z małej serowarni-mleczarni z pobliskich Bogoniowic, wiejski chleb z pieca opalanego drewnem, wędliny z małej masarni w Janowicach i przetwory owocowe (ze śliw i brzoskwiń) zrobione na winnicy z rosnących tu owoców.

Do drugiego wina – różowego (odmianowe Rondo) – skosztujesz lekkiego kremu buraczkowego z ekologicznego buraczka Czerwona Kula z buraczkowymi chipsami.

Do trzeciego wina – czerwony, wytrawny Sempre (odmianowy Dornfelder) – skosztujesz pieczonych polędwiczek wieprzowych podanych z aromatycznym, korzennym sosem z węgierek.

Do czwartego wina – czerwony kupaż Marechal Foch z Leon Millot – spróbujesz słodkiego wypieku: marchwiowego piernika.


O winnicy i o każdym degustowanym winie opowie Tobie sommelier, który zdradzi także zasady świadomej degustacji win oraz łączenia win z jedzeniem.

W pakiecie: zwiedzanie winnicy z winiarzem i sommelierem oraz degustacja winogron deserowych prosto z krzaczków!

Liczba miejsce: jednorazowo 6-12 osób

 


 


 

Poznaj Winnicę Zadora

 

Winnica powstała w 2007 r. Ma powierzchnię 2,3 ha. Leży w Szczepanowicach na stoku o nachyleniu 10% z ekspozycją południową, na wysokości 280 m n.p.m. Siedlisko jest najbardziej na zachód wysuniętym krańcem Kotliny Sandomierskiej. Winnica od północy w sposób naturalny osłonięta jest wałem górującym nad stokiem, natomiast od wschodu i zachodu otaczają ją stare, naturalne sady pełne jabłoni, śliw, brzoskwiń, wiśni i czereśni. Tutejsza gleba ma charakter pylasto-gliniasto-kamienisty. Kamień to czerwony piaskowiec opatowiecki z wtrąceniami tlenków żelaza i miedzi, bardzo bogaty, mający wybitnie pozytywny wpływ na czerwone wina. Onegdaj była tutaj winnica Chrząstowskich (byli właścicielami Szczepanowic jeszcze na początku XX wieku) herbu Zadora – stąd dzisiejsza nazwa winnicy. Zadora od 2015 r. jest częścią Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. W winnicy dostępny jest profesjonalny przewodnik z perfekcyjnym angielskim i niemieckim.

Uprawiane odmiany na wina czerwone i różowe: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Leon Millot, Pinot Noir, Marechal Foch, Dornfelder.

Uprawiane odmiany na wina białe: Solaris, Bianca, Johanniter, Seyval Blanc, Merzling, Ortega, Helios, Orion, Hibernal, Chardonnay, Phoenix.

Więcej informacji: https://enotarnowskie.pl/winnica-zadora/

Zobacz krótki filmik o winnicy i degustacji: 

 

Zaloguj się

Zaloguj

Nie pamiętam hasła - Wygeneruj nowe

Nie pamiętam hasła

Podaj adres e-mail użyty do logowania

Element zostanie usunięty i nie będzie można go przywrócić